We vragen te veel van onze wereld. Door de groeiende bevolking en welvaart raken onze grondstofvoorraden uitgeput. Als we op dit tempo doorgaan komen we in serieuze problemen. Daarom roept GreenGenius iedereen op om actief bij te dragen aan een circulaire economie! Hoe je dat doet? In dit artikel geven we je tien praktische tips.

 

Een circulaire economie is gericht op het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen. Door het zo efficiënt mogelijk gebruiken van beschikbare grondstoffen, kunnen we de schaarsheid aanpakken. Lokale bedrijven, grote organisaties, overheden en een groot deel van de bevolking houdt zich inmiddels al bezig met de verduurzaming van de wereld. In 2016 startte de overheid in Nederland een programma, wat handvaten bood voor het behalen van een circulaire economie in 2050.

Om dat voor elkaar te krijgen, zal ook het gedrag van de Nederlandse consument moeten veranderen. Onze wegwerpmaatschappij is verleden tijd en afval is dé nieuwe grondstof. Het is een levensstijl die we zelf moeten omarmen. Maar wát moeten we dan precies doen om ons steentje bij te dragen? Milieu Centraal geeft tien tips waarmee jij kleine, simpele maar vooral cruciale veranderingen kan aanbrengen in je dagelijks leven:

 

Met deze 10 tips draag jij bij aan de Nederlandse circulaire economie

 

1. Scheid je afval. Verzamel je papier, plastic, blik en klein chemisch afval in gescheiden bakken. Hoe meer mensen dit doen, hoe beter er gerecycled kan worden.

2. Vermijd het gebruik van plastic tassen en flesjes. Neem je eigen herbruikbare tas en waterfles mee.

3. Verminder je vleesconsumptie. In een eerder artikel benadrukten we hier al het belang van. De vleesindustrie produceert namelijk de meeste CO2 uitstoot.

4. Ga slim om met je restjes. Doe bewust je boodschappen en gooi vooral geen eten weg, maar vries het in of geef het weg.

5. Koop tweedehands producten. Er zijn ontzettend veel leuke kringloopwinkels waar je prima producten zoals kleding, apparaten, kunst en meubels kunt kopen. Het is niet nodig om alles nieuw te kopen.

6. Lever je elektrische apparaten in. Vaak kun je voor bijvoorbeeld een oude telefoon nog een leuk bedrag terugkrijgen. De onderdelen kunnen vervolgens worden hergebruikt.

7. Koop kwaliteitskleding. Goedkope kledingstukken van grote modeketens zorgen voor veel afval omdat ze sneller kapot gaan. Daarnaast zorgt de massaproductie voor veel CO2 uitstoot.

8. Repareer je spullen. Je gebruiksvoorwerpen of apparaten kunnen natuurlijk eens stuk gaan, maar vaak zijn ze nog te repareren. Wellicht heb je een handige oom of vriend die je er mee kan helpen. Altijd een beter alternatief dan weggooien.

9. Deel je spullen met anderen. Er bestaan verschillende apps (zoals deze) waarmee je je spullen zoals gereedschap of een auto onderling kan delen.

10. Maak minder gebruik van je auto. Door gebruik te maken van het openbaar vervoer of een (elektrische) fiets maak je jouw milieuvoetafdruk een stuk kleiner.

 

Lees ook: Het effect van één vega-dag per week

 

Bron