Op de Global Innovation Index, een jaarlijkse ordening van landen op basis van hun capaciteiten en successen op innovatiegebied, is dit jaar Nederland naar de tweede plaats gestegen. Het enige land dat hoger scoort, is Zwitserland.

 

In 2016 stond Nederland op de negende plaats. Vorig jaar bemachtigde ons kikkerlandje de derde plaats en nu zijn we de officiële runner-up. Het feit dat Zwitserland nog steeds op nummer één staat, is geen schok. Dat staan ze namelijk al sinds 2011.

De top 10 is dit jaar als volgt:
1. Zwitserland
2. Nederland
3. Zweden
4. Groot-Brittannië
5. Singapore
6. Verenigde Staten
7. Finland
8. Denemarken
9. Duitsland
10. Ierland

Bij de samenstelling van de Global Innovation Index wordt gekeken naar een hoop factoren per land en wordt onderscheid gemaakt tussen de input voor innovatie en wat het oplevert. Nederland dankt deze hoge plaats aan zaken zoals onderwijs, infrastructuur, samenwerkingen tussen universiteiten en bedrijfsleven, innovatie in ICT, inkomsten uit patenten en online creativiteit.

Wat in de Index van 2018 opvalt, is dat dit het eerste jaar is dat China in de top 20 staat. De Chinese politieke leiders streven ernaar om niet langer de fabriek van de wereld te zijn voor andermans producten, maar ook zelf meer innovaties te ontwikkelen. Ze zijn hierdoor binnen vier jaar maar liefst twaalf plaatsen gestegen.

 

Lees ook: Dutch Data Science Awards 2018

 

Bron