In de Eindhovense wijk Meerhoven komen vanaf volgend jaar de eerste bewoonde huizen van 3D-geprint beton te staan. In totaal worden er daar vijf van deze woningen geprint. Dit project, van o.a. de Gemeente Eindhoven en de Technische Universiteit Eindhoven, is direct een wereldprimeur.

 

Het klopt dat er al eerder woningen 3D geprint zijn, zoals die in Frankrijk en Rusland. Echter zijn de 3D-geprinte woningen in Eindhoven de eerste die ook daadwerkelijk bewoond gaan worden. De woningen moeten daarom voldoen aan bepaalde bouwvoorschriften en eisen van potentiële bewoners. Halverwege 2019 zal de eerste van deze vijf woningen bewoonbaar én betaalbaar zijn.

Deze innovatie in de woningbouw brengt grote veranderingen op het gebied van snelheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en vorm- en keuzevrijheid. Het plan is om de vrijstaande woningen na elkaar te realiseren, zodat iedere nieuwe woning profiteert van de inzichten en kennis die opgedaan is tijdens de voorafgaande bouwen. Zo kunnen ze verbeteringen en uitbreidingen direct doorvoeren. De ambitie is om de laatste woning, die uit 3 verdiepingen zou moeten bestaan, geheel op locatie te printen.

Het ontwerp van de woningen is een bijzondere. Het is geïnspireerd door zwerfkeien in een groen landschap. Het 3D-printen maakt het mogelijk om op een vrij eenvoudige manier vormen te maken die op de traditionele betonbouwwijze erg arbeidsintensief zouden zijn. Maatwerk is hierdoor een stuk gemakkelijker te realiseren. De projectpartners spreken daarom van een baanbrekende innovatie die opschudding gaat veroorzaken in de (woning)bouwsector.

 

Bekijk deze video over een 3D-geprinte woning in Frankrijk:

 

Lees ook over het eerste 3D-geprinte huis in Rusland

 

Bron