Zo blijf je anoniem en bescherm je jezelf tegen de camera’s die overal en bij iedereen zijn.

Op de toonaangevende meubelbeurs in Milaan (mei 2017), toonden studenten van de HKU draagbare privacytools.

Camera’s zijn overal. Waar iets gebeurt, hebben mensen de neiging eerst naar hun smartphone te grijpen om alles maar vast te hebben gelegd. Maar wat als je helemaal niet gefotografeerd wilt worden en anoniem wilt blijven? Studenten van de HKU geven je je privacy terug met het project Anonymous.

“Enorme databanken en camera’s slaan honderden exabytes per jaar op. Wie heeft toegang tot deze data?” vragen de studenten Sanne Weekers, Jing-Cai Liu, Jip van Leeuwenstein, Joppe Besseling en Marcel Coufreur-Blaauwendraad zich af. “Zowel de beveiligingsindustrie als adverteerders zijn geïnteresseerd in betalen voor real-time data. Daarmee maken ze advertenties die je naam roepen, en gaan je interesses en online wegen na. Veiligheid is prioriteit, maar persoonlijke gedachtes en meningen horen privé te blijven. Als ontwerpers creëren wij producten die je voor deze inbreuk op je privacy beschermen. Onze producten beschermen je emoties, meningen, data en gedachten.”

 

 

5 draagbare oplossingen

En hoe ga je dan anoniem over straat? Onder de titel Anonymous presenteert de HKU vijf oplossingen. Het transparante privacymasker heeft de vorm van een lens. Daarmee wordt je onvindbaar voor digitale gezichtsherkenning hoewel je identiteit en mimiek voor omstanders wel leesbaar zijn. De dazzle coat heeft hetzelfde doel maar hanteert het principe ‘in het volle zicht verbergen’, bedacht in de eerste Wereldoorlog als Razzle Dazzle. De vele gezichten op je jas maken het een Harry Potter-waardige onzichtbaarheidsmantel, ook verkrijgbaar als sjaal. Of zet een face-projector op je hoofd: een kleine beamer die een ander gezicht op het jouwe projecteert. Dan is er nog het drone-kanon dat je zelf maakt uit onderdelen van de bouwmarkt. Als laatste camouflagemiddel is er de Faraday-rugzak, een draagbare kluis die je digitale apparaten onbereikbaar maakt. Lekker anoniem.

 

Lees ook: sollicitatie? Bedrijf mag je social media niet screenen!

 

Bron