Dress for successVan een oude lul – nou ja, ik ben nog geen 40 maar toch – kun je soms toch wat leren. Dress for success en dress to impress!

Mijn ongemakkelijke ervaring(en) op het gebied van de dress code wil ik je graag besparen. En ongevraagd deel ik ook een paar tips op kledinggebied met je. Doe er je voordeel mee. Of niet.

 

Zo stapte ik zo’n elf jaar geleden – ik zette toen zelf mijn eerste schreden in de arbeidsbemiddeling in de techniek – in een strak grijs Italiaans krijtpak naar binnen bij Sabic (toen nog GE Plastics). Wit hemd en bijpassende stropdas maakten het hele plaatje af. Dacht ik.

 

Over dressed kreeg die dag een nieuwe betekenis. Ik werd namelijk van harte welkom geheten door mijn gesprekspartner, een ervaren manager, in spijkerbroek/hemd én overall. Ik voelde me lichtelijk ongemakkelijk. Nou, lichtelijk. Zo ongemakkelijk dat ik me voornam of voortaan me beter in te leven in de cultuur van het bedrijf dat ik ging bezoeken. En daar mijn kledingstijl enigszins aan aan te passen. In elk geval me er niet door te laten verrassen.

 

Enigszins, omdat je je vooral zelf comfortabel moet voelen in wat je draagt. Dát blijft het uitgangspunt, omdat je dan ook beter kunt focussen op waarvoor je er bent: een goed gesprek, goed je werk kunnen doen, concentreren op de inhoud. Ontwikkel daarom je eigen stijl, die past bij jouw smaak.

 

Het maakt uiteraard veel uit met wie je een afspraak hebt. Zit je nog in een sollicitatieprocedure, dan heb je vaak met andere types te maken dan de mensen die werken in de techniek. Dan kun je wat formeler gekleed gaan. Of heb je in jouw functie een echt representatieve functie met veel externe contacten en afspraken? Ook dan zul je je waarschijnlijk wat formeler willen kleden.

 

Dit zijn basics die je naar mijn mening heel goed kunt gebruiken, ongeacht de branche waar je in gaat werken:

  • Dit is echt een heel goede investering: een zogeheten two ply geweven hemd (kleur: effen licht blauw of effen wit) met (heel belangrijk) een goede boord (een cut-a-way boord is wat sportiever, zowel met als zonder stropdas een prima optie). Denk ook aan de taillering: een hemd met coupnaden op de rug geeft een mooie slanke pasvorm. Zorg dat het hemd niet doorschijnt (vandaar de keuze voor de wat dikkere two-ply stof van het hemd). Vergeet ook niet een T-shirt onder je hemd aan te trekken, bij voorkeur een V-hals, dat is wat vlotter dan een ronde hals. (Ik hoop dat ik je nu niet al ontmoedigd heb met al deze technische informatie).
  • Een grijze of blauwe pantalon (katoen of wol); in het huidige modebeeld met slanke pasvorm en een taps toelopende pijp en nooit te lang.
  • Een nette spijkerbroek mag uiteraard ook maar let wel op dat bij een eerste zakelijke ontmoeting dit ongepast kan zijn.
  • Een bruine (suède of gevlamde) schoen met bijpassende kleur riem.
  • Een donkerblauw birdseye colbert (Dat is wat sportiever en slijt minder snel)
  • De stropdas: verdwijnt steeds vaker uit het modebeeld. Een stropdas vind ik nog altijd prima overigens, mits niet te fleurig en kleurig. Strak blauw is altijd goed.

 

BELANGRIJK BELANGRIJK BELANGRIJK

Lees je goed in als je een afspraak met iemand hebt. Gebruik Google en social media om te kijken wat voor type je gesprekspartner is. Laat je niet verrassen. Zie je hem mét stropdas? Dan kun je overwegen om er zelf ook eentje te dragen.

Succes, Marcel van Gogh

Wil je nog tips, dan kun je mij altijd bereiken via marcel@greengenius.nl

 

Lees ook: tips voor een goede videosollicitatie