Het is koud buiten, werkend Nederland is zijn zaakjes aan het afronden en de feestdagen staan voor de deur. December is een maand met weinig actie op de arbeidsmarkt en misschien vraag je je af of het nu de juiste tijd is om te solliciteren. Uit een recent artikel van Personeelsnet blijkt van wel!

 

Minder concurrentie

Januari is een maand waarin zeer veel mensen op zoek gaan naar een nieuwe baan. Iedereen heeft dankzij de goede voornemens weer zin om aan de slag te gaan. Dat betekent ook dat januari een ontzettend drukke maand is qua sollicitaties. Er zijn meer sollicitaties dan dat er vacatures zijn, en dat betekent: concurrentie!

Wees dus slim en wacht niet met solliciteren als je nu een leuke vacature tegenkomt. De concurrentie op de arbeidsmarkt is in december laag. Hierdoor heb je nu een grotere kans op een succesvolle sollicitatie dan in de eerste maanden van 2018.

 

Voorsprong met open sollicitatie

Naast dat er minder sollicitanten zijn in december, zijn er ook minder vacatures. Bij bedrijven die nu te maken hebben met een erg rustige periode, nemen werknemers vaak hun resterende vrije dagen op en zit de rest van de werknemers als met hun gedachten bij de feestdagen. Het publiceren van een vacature schuift daarom door naar het volgende jaar. Bedrijven die het nu juist éxtra druk hebben door de commercie of deadlines, hebben nu simpelweg geen tijd om een vacature online te plaatsen.

Als jij besluit om in deze periode alvast je open sollicitatie te sturen bedrijven waar je super graag zou willen werken, heb je de kans dat een bepaalde vacature misschien niet eens meer online komt te staan in januari. Grijp dus je voorsprong op de concurrentie die volgt!

 

Start in januari

Sollicitatieprocessen kunnen best veel tijd in beslag nemen, helemaal wanneer er meerdere sollicitanten op dezelfde functie solliciteren. Een online sollicitatie, het eerste gesprek, het tweede gesprek, de uitwerktermijn bij je huidige werkgever… zo’n proces neemt al snel één à twee maanden in beslag.

Als jouw goede voornemen is om van 2019 hét jaar te maken van jouw professionele (en persoonlijke) ontwikkeling, dan is het verstandig om niet te langer te wachten met solliciteren. Anders kan je misschien pas halverwege februari of in maart aan de slag met jouw droombaan, dat zou toch zonde zijn van de start van jouw jaar?

 

Bron