GreenGenius was aanwezig bij de uitreiking van de Dutch Data Science Awards op 12 juni ’18 te Amsterdam. Er werden drie prijzen uitgereikt: de ‘Gerrit van Dijk prijs’ voor het beste wetenschappelijke proefschrift over gebruik van data, de ‘Anthony Fokker prijs’ voor start-ups die op innovatieve wijze data science toepassen en de ‘Hendrik Lorentz prijs’ voor bedrijven of overheden die op een onderscheidende manier data inzetten.

 

Gerrit van Dijk prijs voor proefschrift over variatie in social tekst

Van alle inzendingen won Dr. D.P. (Dong) Nguyen’s proefschrift over taalvariatie op sociale media: ‘Text as a social and cultural data: a computational perspective on variation in text.’ Middels haar proefschrift heeft ze de discipline van data science verbreed door het te verbinden met taalkunde. Dat stimuleert, in het veld van datagedreven sociale wetenschappen, de integratie van methoden voor de modellering van taaldata.

Anthony Fokker prijs voor startup Digi.Bio

Digi.Bio is een bedrijf dat in 2017 is opgericht met als doel biologie te digitaliseren. Dit doen ze door middel van digitale microfluidica en kunstmatige intelligentie (AI). Zij geven op een originele manier invulling aan de behoefte voor verandering in biologisch onderzoek. Door machine learning toe te passen kunnen ze vooraf en achteraf analyses uitvoeren. Bio(techno)logisch onderzoek kan op deze manier beter, sneller en betrouwbaarder worden uitgevoerd.

Hendrik Lorentz prijs voor project ‘Veilige en efficiënte spoorinspectie’

Organisaties Inspectation en CQM wonnen deze prijs met het project ‘Veilige en efficiënte inspectie van het spoor’. Middels een meettrein maken zij razendsnel miljoenen foto’s van het spoor. CQM heeft een zelflerend systeem ontwikkeld wat van een heatmap is voorzien. Hiermee worden de beelden geanalyseerd en worden mankementen met een accuratie van 99% herkend. Inspecteurs kunnen hierdoor veel sneller en effectiever te werk gaan, wat de veiligheid en beschikbaarheid van het spoor verhoogt.

In het slotwoord van de jury gaven zij aan dat Nederland vooroploopt op het gebied van data science, en dat dat goed te merken was aan de inzendingen van dit jaar. Ze verwachten dat de winnaars een grote impact zullen uitoefenen op onze maatschappij en het bedrijfsleven.

Dutch-data-science-awards-2018

 

Omarm de beta

 

Bron