In een eerder artikel schreven we al over het fenomeen FOMO: the Fear Of Missing Out. Dit is het onrustige gevoel wat je krijgt, wanneer je bang bent om dingen te missen. Naast FOMO bestaat er ook FOBO: the Fear Of Better Options. Dit heeft alles te maken met keuzestress.

 

Dwangmatig blijven zoeken naar de beste optie. Onbewust zijn we hier dagelijks mee bezig. Zelfs wanneer je voor jezelf een rustig avondje hebt gepland, kom je voor een hoop keuzes te staan:

Wat ga je eten? Wanneer je zin hebt om zelf iets te koken, dan zijn er talloze sites waar je heerlijke recepten kunt vinden. Toch geen zin om te koken? Dan kun je je eten laten bezorgen, maar wat ga je kiezen uit ál die opties? Na het eten wil je lekker even een filmpje kijken. Je opent Netflix waar je al snel zo’n 3000 films of series tot je beschikking hebt. Zelfs uit de persoonlijke suggesties kan je niet kiezen…

 

Stress

Op zo’n avond ben je al snel een uur kwijt aan keuzes maken. De angst dat je uiteindelijk misschien niet het lekkerste eten of de leukste film hebt gekozen, levert niet per se stress of problemen op. Maar FOBO kan ook spelen bij belangrijke keuzes zoals die voor een studie, een baan, een partner, een woning, etc. Dan levert het wel degelijk stress op.

 

Overvloed aan keuzes

In onze maatschappij verschijnen er steeds meer keuzeopties. Deze overvloed aan opties lijkt misschien iets positiefs of een vorm van luxe, maar toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat mensen ongelukkig kunnen worden van te veel opties. Volgens de Amerikaanse psycholoog Barry Schwartz kan die keuzevrijheid ervoor zorgen dat mensen gedemotiveerd en gestrest raken.

 

Hoe uit FOBO zich?

Mensen met FOBO zijn ervan overtuigd dat de perfécte optie ergens moet zijn. Zij zoeken langer door en zijn vaker ontevreden met hun uiteindelijke keuze, omdat ze achteraf twijfelen of het de juiste is geweest. Als ze na zo’n uitgebreide zoektocht een slechte aankoop doen geven ze zichzelf de schuld, wat leidt tot een nóg uitgebreidere zoektocht bij de volgende aankoop. Volgens Schwartz zijn mensen daarom beter af met wat minder mogelijkheden.

 

Wat te doen?

Hoe kan iemand met FOBO eerder kiezen en meer tevreden zijn met zijn/haar keuzes? Professor sociale psychologie Arne Roets geeft advies: “Stel jezelf bij iedere keuze vooraf de vraag: is het belangrijk? Als dat niet zo is, experimenteer dan eens door zomaar iets te kiezen. Mocht de uitkomst tegenvallen, heeft het geen grote gevolgen en heb je in ieder geval wel een hoop tijd bespaard in het keuzeproces.”

Bij belangrijkere keuzes zegt Roets het volgende: “Stel vooraf een paar criteria op. Zodra je iets hebt gevonden wat aan die criteria voldoet, stop dan met zoeken. Beperk jezelf tot enkele opties.” En tenslotte: “Weersta de verleiding om terug te kijken. Het levert niets op om jezelf te kwellen met gedachten aan de opties die je niet koos.”

 

Bron