Heb jij last van angst om te falen? Bang om door de mand te vallen? PostDoc Marloes van Hoeve kwam van die faalangst af door het het boek van Carol Dweck over fixed versus growth mindset. Dat ging zo:

 

Marloes is gepromoveerd geologe, werkte als onderzoeker en ging vervolgens het onderwijs in. Naast haar onderwijsgraad in Aardrijkskunde haalde ze die ook in Wiskunde. Met al die bewijzen van kunde op zak was ze steeds bang om door de mand zou vallen. “De angst om te falen, liep als een rode draad door mijn leven. Tot het moment dat iemand me aanraadde het boek van Carol Dweck “Mindset, de weg naar een succesvol leven” te lezen. Ik kwam erachter dat ik vast zat in mijn eigen overtuiging. Mijn faalangst was een uiting van mijn fixed mindset. Door dit boek zag ik dat er een veel interessanter alternatief bestond.”

 

Omgaan met mislukkingen

Als jonge onderzoeker was Carol Dweck gefascineerd door de vraag hoe mensen omgaan met mislukkingen. Sommigen denken dat intelligentie, talenten en de capaciteit om te leren vaststaan. Deze mensen hebben voortdurend het gevoel dat ze hun persoonlijkheid, intelligentie, karakter en kwaliteiten moeten bewijzen. Dat zijn mensen met een fixed mindset. Anderen denken juist dat ze basiskwaliteiten kunnen ontwikkelen door er moeite voor te doen. Zij zien fouten niet als falen, maar als een manier om nieuwe dingen te leren. Dit zijn personen met een growth mindset. Dweck heeft in haar onderzoek aangetoond dat de opvatting die je bewust of onbewust kiest, sterk bepaalt hoe jij je leven leidt.

 

Van Fixed mindset naar Growth mindset

Na het lezen van het boek is Marloes, in kleine stappen, haar growth mindset verder gaan ontwikkelen. “Ik let bijvoorbeeld nog beter op wat ik tegen mezelf zeg. Niet meer ‘oh wat dom’, maar ‘wat kan ik hier van leren’. Ook op mijn werk maak ik gebruik van deze nieuwe inzichten, bijvoorbeeld bij het geven van feedback. ‘Ik zie dat je hard werkt en heb er vertrouwen in dat het je gaat lukken’ of ‘Wat een mooie fout, wat kun je daarvan leren?’ Het is gaaf om te zien dat met dit soort opmerkingen mijn leerlingen veel meer vooruitgang boeken. Ook diegenen die wiskunde echt heel moeilijk vinden.”

 

Tot in details voorbereiden of niet bang zijn iets niet te weten

“Vroeger bereidde ik mijn lessen tot in de kleinste details voor, ik mocht van mezelf geen fout maken. Tegenwoordig probeer ik juist samen met mijn leerlingen een som op te lossen en ben ik niet bang om iets niet te weten. Grappig genoeg heeft juist dat veel meer effect. Alle gemaakte fouten komen op het bord. Ik complimenteer mijn leerlingen er zelfs mee. Zo leren ze hoe waardevol ze zijn. Recent hersenonderzoek toont namelijk aan dat delen van je hersenen oplichten als je een fout maakt. Dat oplichten betekent dat verbindingen tussen de neuronen worden verstevigd. Dit oplichten is met name te zien bij mensen die werken vanuit een growth mindset.”

 

Ook jij kan je mindset veranderen

“Wist je trouwens dat iedereen zijn mindset kan veranderen? Dat begint met zelfonderzoek. Wat zijn je vaste overtuigingen? In hoeverre geloof je dat intelligentie en persoonlijkheid veranderbaar zijn? Dweck stelt in haar boek vragen die je hierbij kunt gebruiken. Vervolgens bedenk je situaties met mogelijke reacties vanuit zowel een fixed als een growth mindset. Daar oefen ik zelf ook vaak mee. Aan het einde van haar boek geeft Dweck een samenvatting van de twee mindsets en het advies om deze op je spiegel te plakken. Op die manier herinner je je zelf iedere ochtend aan de verschillen. Je kunt jezelf dan afvragen: Welke kansen heb ik vandaag om te leren en te groeien? Hoe kan ik daar concreet vorm aan geven? En wat kan ik doen om te blijven groeien?”

 

Lees ook: Nerveusheid is nog geen angststoornis

 

Boek Bron