De mensen van HappyOffice leerden een lesje over werkhouding. Van paarden. Daar kun je over lachen, en/of ervan leren.

 

Roger Rutten van Management by Horses gaat ons laten ervaren wat het is om door een kudde paarden gecoacht te worden. Met een paard kom je sneller tot de kern. Waarom? Ze merken elke disbalans direct op. En het bijzondere is dat paarden net zo feilloos de gevoelens van mensen oppikken. Goed voorbereid stapten we de wei in. Meteen bij het hek startte de sessie. Terwijl de paarden ons nieuwsgierig gadesloegen, stelde Roger ons allerlei vragen over onze wensen, worstelingen en dilemma’s. Hij legde ook uit dat paarden streven naar balans in de kudde en op gevoelsniveau disbalans feilloos oppikken.

 

Gedurende het gesprek hield Roger de kudde nauwlettend in de gaten. Door zijn jarenlange ervaring met de dieren, kan hij ze goed lezen. En ook voor ons, zonder paardenkennis, was een aantal signalen helder. In het begin bleven de paarden op afstand en had de een meer belangstelling voor ons dan de ander. Pas toen we aansneden wat ons werkelijk bezig hield, kwamen de paarden in beweging. In eerste instantie draaiden ze nog wat om elkaar heen, schudden ze meewarig hun hoofd en trokken ze gekke bekken. Ongelofelijk, maar dat doen paarden dus echt! Uiteindelijk kwamen er een stuk of vier een voor een onze kant opdraven om aan ons te snuffelen en zich te laten aaien. Het was net of ze wilden zeggen: “als jullie dit vinden en vertellen dan willen we wel bij jullie horen.” Toen we vervolgens door de wei wandelden, draafden alle paarden met ons mee om daarna in een aangrenzende wei te gaan grazen. De ‘paardencoaching’ en daarmee een bijzondere ervaring, was ten einde.

 

Onze coachingsvraag had betrekking op onze focus. Met werkgeluk zijn we op de goede weg, maar er is zoveel te doen. Waar moet onze focus liggen om het komend jaar zo veel mogelijk impact te hebben? Zolang we hier een rationeel antwoord op probeerden te vinden, gebeurde er weinig, maar zodra we spraken over onze drijfveren (ons gevoel), kwamen de paarden in beweging. Hun antwoord op ons dilemma was daarmee: “blijf dicht bij jezelf, volg je eigen pad en laat je daar door niets of niemand vanaf brengen. Als je je eigen weg gaat, volgen de mensen die zich daardoor aangetrokken voelen en dat zijn precies de mensen en opdrachten die bij jullie passen.” De volgende stap is om dit om te zetten in concrete daden. Een schone taak voor na de vakantie.

 

Tips voor meer werkgeluk