Het lijkt misschien een té simpel concept: een groot zonnescherm over de aarde om klimaatverandering tegen te gaan. Toch bestaat er de mogelijkheid dat dit er gaat komen. Het zou de meest kwetsbare landen in het zuidelijk halfrond kunnen beschermen tegen de verwoestende effecten van de opwarming van de aarde.

 

Een groepje wetenschappers van de Harvard University is begonnen met een eigen experiment genaamd ‘SCoPEx’ (Stratospheric Controlled Pertubation Effect). Kortgezegd stuurde zij hiervoor een ballon twintig kilometer de lucht in om te testen of de reflecterende eigenschappen van wolken hierdoor beïnvloed kunnen worden.

 

Dit experiment sluit aan bij de trend rondom het zogenoemde solar geo-engineering. Dit omvat processen om zonlicht te reflecteren, zodat de planeet op een snelle manier kan afkoelen. Wetenschappers zien hier veel potentie in en denken dat deze technologieën wellicht klimaatverandering kunnen stoppen of zelfs de negatieve effecten kunnen omdraaien binnen twee jaar.

 

Momenteel is er nog geen duidelijkheid te verschaffen over de resultaten van het zonnescherm: “It is too early to know what it’s effect would be: it could be very helpful, or very harmful. Developing countries have most to gain or lose. In our view, they must maintain their climate leadership and play a central part in research and discussions around solar geo-engineering.”, aldus de wetenschappers.

 

Doordat met solar geo-engineering het klimaat op een onnatuurlijke manier gemanipuleerd wordt, zijn onderzoekers huiverig. Het kan de mondiale weerpatronen namelijk verstoren. Het klimaatpanel IPCC geeft aan dat er een gevaar dreigt van droogte, hittegolven, overstromingen en destructieve stormen. Echter zijn de resultaten van het ‘SCoPEx’ experiment indrukwekkend, wat hoop biedt voor de toekomst.

 

 

Lees ook: Nieuwe standaard in duurzame ontwikkeling

 

Bron