In het kader van duurzame mobiliteit kunnen Bosschenaren nu gebruik maken van ‘Schwung’. Middels deze app en de plaatsing van slimme verkeerslichten krijgen fietsers sneller groen licht. Met deze innovatieve technieken wil de gemeente het fietsgebruik aantrekkelijker maken.

 

De app communiceert met de slimme verkeerslichten via GPS. De app vraagt, op afstand, het stoplicht op groen te springen. Je drukt dus virtueel op de knop, nog voordat je het oversteekpunt hebt bereikt. En dat zonder dat je je telefoon uit je broekzak hoeft te halen! Doordat het signaal eerder bij het stoplicht is, is de kans groter dat je niet hoeft te stoppen en dat je bij aankomst groen licht hebt.

 

De app, ontwikkeld door Vialis en Infoplaza is zelflerend en houdt rekening met bepaalde routes van gebruikers. Het kan zelfs waarnemen wanneer er een groep fietsers aan komt, zodat vervolgens het stoplicht langer op groen zal blijven staan. Tevens is het gebruik van de app anoniem. Schwung is enkel een detectiemiddel en is niet verbonden met identiteitsgegevens van gebruikers.

 

De gemeente ‘s-Hertogenbosch zegt over Schwung: “De plaatsing van slimme verkeerslichten is onderdeel van het landelijke Partnership Talking Traffic. Dit is een publiek-private samenwerking voor de ontwikkeling en invoering van vernieuwende verkeerstoepassingen. Met deelname aan het Partnership Talking Traffic en andere smart mobility programma´s verbetert de overheid de bereikbaarheid, duurzaamheid en veiligheid. Hiermee maakt de overheid zich klaar voor de toekomst.”

 

De app wordt nog verder uitgebreid. Zo gaat hij straks bijvoorbeeld ook aangeven hoeveel calorieën je hebt verbruikt tijdens je fietstochtje. Meerdere steden, zoals Breda en Hilversum, volgen het voorbeeld van ’s-Hertogenbosch en gaan binnenkort de slimme verkeerslichten installeren.

 

Interesse in verduurzaming?

Bezoek volgend jaar ook de All Energy Day!

 

Bron