Robots krijgen een steeds meer participerende rol in onze samenleving. Ze nemen langzaam maar zeker (routinematige) taken over van mensen en worden steeds slimmer. Naast de bezorgdrones en zelfrijdende auto’s zijn er nu ook robotkoks die je eten voor je bereiden.

 

In Amerika is zojuist een restaurant geopend waarbij robots de hamburgers bereiden. Al eerder experimenteerde hamburgerketen CaliBurger met een robot genaamd Flippy, die maar liefst 300 burgers per uur kon bakken. Maar Flippy had nog wel wat hulp nodig van de menselijke collega’s. Zij moesten namelijk nog zelf de toppings toevoegen en het broodje serveer-klaar maken voor de klant.

Bij Creator in San Francisco hoeven de menselijke medewerkers zich daar niet meer mee bezig te houden. Zij dragen zorg voor het welzijn van de klanten en helpen hen met keuzes op de menukaart. Nadat de klant via een app zijn/haar bestelling geplaatst heeft, gaan de robots aan de slag in de keuken.

Hier werken meerdere robots met ieder zijn eigen taak. De vleesrobot vermaalt het vlees en dropt het in de vorm van een burger op de bakplaat. Sensoren en algoritmes bepalen vervolgens de temperatuur en baktijd. Een collegarobot snijdt broodjes, warmt deze op en voegt saus toe. Een andere robot snijdt de groenten en raspt de kaas. Mechanische armen stellen het broodje samen, waarna de klant het kan komen ophalen. Dit gebeurt allemaal binnen vijf minuten.

De oprichter van Creator werkte in zijn jeugd jarenlang voor het restaurant van zijn ouders, waar hij eindeloos hamburgers bereidde. Vanuit zijn persoonlijke drijfveer was hij gemotiveerd om het leven van koks prettiger te maken. Robots bij Creator nemen repetitieve taken over waardoor een kok niet meer urenlang boven een rokerige grill hoeft te staan. Daarnaast is het ook nog eens kostenbesparend, waardoor de prijs van de robothamburger ook lager is.

Bekijk hieronder hoe dat in zijn werk gaat:

 

Lees ook over smart-tupperware

 

Bron