Je hebt misschien al gehoord van swapfiets, of een keer zo’n fiets met een blauwe voorband zien staan. Maar ken je het verhaal van hoe een scriptie opdracht eindigde in een succesvol bedrijf?

 

Allereerst: wat is swapfiets eigenlijk? Zie het als spotify maar dan met fietsen. 

 

Want waarom zou je zelf een fiets bezitten, als je er een kan leasen? Waarbij hij dan ook nog voor je gerepareerd wordt als je panne hebt? 

In de studentensteden zie je al aardig wat eerstejaars op zo’n leasefiets rijden. De altijd een werkende fiets kost dan ook bijna niets. Voor 15 euro per maand heb je een abonnement terwijl je nooit meer kosten aan je fiets hebt. Is je fiets kapot, dan brengen ze je binnen twaalf uur een nieuwe fiets, die ze omwisselen voor de kapotte fiets. Wordt je fiets gestolen dan betaal je een eigen risico van 40 euro. En dezelfde dag weer een nieuwe fiets. Ben je geen eerstejaars en heb je al een fiets? Dan kun je je oude fiets inruilen voor een paar maanden gratis swapfiets.

Het idee voor Swapfiets is ontstaan in de kroeg in Delft. Delftse studenten worden niet voor niets fietsenmakers genoemd. Oprichters Martijn Obers, Dirk de Bruijn en Richard Burger studeerden daar alledrie Maritieme Techniek, waarvoor ze samen het bachelor-eindproject schreven. Een met een lekke band voorbij lopende student bracht hun op het idee. We realiseerden ons dat de eerste behoefte van de student niet een mooie, maar een werkende fiets is. Dat werd het uitgangspunt voor de scriptie, waar vervolgens de start-up Swapfiets uit voort is gekomen.

 

Klein beginnen

“We hadden veertig fietsen nodig om viral te gaan met ons product. We kochten ze op Marktplaats om ze vervolgens zelf op te knappen. We huurden een oude loods, waar we onze werkplaats en kantoor inrichtten. We posten enkel een berichtje op Facebook en binnen drie weken waren alle fietsen vergeven. De reden dat we het nog redelijk stilhielden, is dat het idee heel moeilijk te beschermen is. Een ander kan heel gemakkelijk met ons idee aan de haal gaan. We waren echter nog niet klaar voor een grotere stap, aangezien we het heel belangrijk vonden om het hele proces eerst door en door te testen. Daarom kwamen we vaak langs bij onze eerste klanten, luisterden we goed naar hun adviezen en deelde we enquêtes uit om feedback te krijgen over Swapfiets.”

 

Crowdfunding

“Toen het proces redelijk goed stond, organiseerden we crowdfunding voor vrienden en familie. Ze konden een gedeelte van een nieuwe fiets sponsoren met als doel uiteindelijk honderdvijftig fietsen met blauwe banden rond te laten rijden in Delft. Dit doel haalden we en binnen no-time waren ook al deze fietsen vergeven.” Inmiddels heeft Swapfiets vestigingen in 10 steden. Een mooi voorbeeld van hoe een studieproject tot een succesvolle toekomst leidt. 

 

 

Lees ook:  Sneller groen licht met deze app

 

Bron