Millennials willen alles: een topcarrière, met vrienden afspreken, een stabiele relatie, een écht huis kopen, genoeg me-time hebben, regelmatig sporten, familie bezoeken, niet te laat kinderen krijgen, maar eigenlijk ook nog op korte termijn die verre reis maken. Is dat allemaal wel mogelijk?

 

Je weet precies wat je wilt, maar eigenlijk heb je ook geen idee. Er is zó veel mogelijk en tegelijkertijd lijkt alles onmogelijk. Voor de wereld ben je volwassen, maar jij voelt je niet heel anders dan toen je 19 was. Dit zou dé tijd van je leven moeten zijn, maar jij vindt het allemaal nogal stressvol. Deze keuzestress bestempelen sommigen met het zware label ‘de QuarterLifeCrisis’. Een geruststelling: het is volkomen logisch en normaal dat je je druk maakt over alle keuzemogelijkheden die het leven je biedt.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat het uitermate vervelend kan zijn. Om te voorkomen dat deze keuzestress voor serieuze mentale klachten gaat zorgen, zullen we beter moeten leren relativeren en loslaten. De enige die kan bepalen waar jij blij van wordt en wat jij belangrijk vindt, ben je zelf. Als je je dit beseft en daarbij bedenkt waar jouw talenten liggen, kan je een doel stellen voor jezelf. Dit doel gaat er voor zorgen dat je beter keuzes kan maken en daarmee wordt je ‘QuarterLifeCrisis’ minder een crisis en meer gewoon een levensfase.

 

Onze eigen GreenGeniussen kregen ook te maken met keuzes:

Thijs Witteman (23), HBO elektrotechniek, werkt sinds kort bij Royal Haskoning. “De twijfel sloeg bij mij toe”, vertelt hij. “Zal ik mij ontwikkelen richting software engineer of niet? Is dat ’t wel? Bij GreenGenius heb ik het gevoel dat ik mijn studietijd in zekere zin verleng en de keuze kan uitstellen. Ik kan mij verder ontwikkelen, terwijl GreenGenius in mijn ontwikkeling investeert.”

 

Sebastiaan Bal (27), HBO mechatronica, werkt bij Bosch Transmission Technologies en maakte nadat hij al een paar jaar werkte alsnog de overstap naar GreenGenius. “Ik dacht precies te weten wat ik wilde, maar dat bleek in de praktijk toch niet zo te zijn”, zegt hij. “Als je bij een bedrijf in dienst bent, is jouw ontwikkeling in het belang van de organisatie. Bij GreenGenius is dat ontkoppelt, daar ligt de focus op jou zelf, dat is toch een belangrijk verschil.”

 

Ir. Marije Barel (25) is afgestudeerd in een werktuigbouwkundige master Precision and Microsystem Engineering aan de TU Delft en werkt nu bij Differ (Dutch Institute for Fundamental Energy Research). “De woorden ontbreken in de Nederlandse taal om aan te geven wat ik bedoel en zoek in werk. Ik zoek middelen om mij te ontwikkelen, niet zozeer een plek. Ik wil iets doen wat nog nooit eerder is gedaan. Ik wil mij in de komende jaren zowel als specialist als in de breedte ontwikkelen. Zoveel mogelijk afwisseling en uitdaging voor mij graag.”

 

Wil je weten wat GreenGenius specifiek voor jou kan betekenen? Deel dan jouw situatie met ons en ontvang een persoonlijke mail waarin wij uitleggen wat we kunnen doen om jou verder te helpen.

Beschrijf jouw situatie

 

Meer lezen?

Advies van een millennial aan millennials