Het eten van vlees is bij de meeste van ons een basisbehoefte. We zijn gewend om dagelijks tijdens het avondeten een stukje vlees (of vis) te eten. Zelfs ‘s middags of bij het ontbijt leggen we graag een plakje vlees op onze boterham. Inmiddels is het bij de meesten wel duidelijk dat onze vleesconsumptie niet goed is voor onszelf en voor de wereld. Wat als we nou eens collectief één dag per week geen vlees meer zouden eten?

 

Vroeger, in de 18e en 19e eeuw, werd het eten van vlees beschouwd als een luxe. Het was toen alleen weggelegd voor de meer welvarende gezinnen. Maar dat beeld hebben wij nooit meegekregen. Tijdens onze opvoeding is het eten van vlees de standaard geweest, waardoor we er op latere leeftijd vaak niet over nadenken. Of misschien, nadáchten. Want de vleesindustrie ligt onder vuur.

75+ kilo per jaar
De Universiteit van Wageningen heeft onderzoek gedaan naar onze vleesconsumptie. In 2015 aten wij Nederlanders gemiddeld 75,4 kilo vlees per jaar. Dat betekent dat we bijna 50% meer vlees eten dan we volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum nodig hebben. Waarom we zoveel vlees eten, is simpel. We hebben een aangeboren behoefte aan eiwit die zich vertaalt in trek in iets hartigs. En velen van ons vinden vlees dan een aantrekkelijke keuze.

‘Vleestaks’
Bij vleesproductie, vooral van rood vlees, komt veel broeikasgas vrij. Dit is een grotere bedreiging voor het milieu dan alle uitstoot door het verkeer. Het veroorzaakt 18 procent van de CO2 productie. Milieudefensie en Natuur en Milieu pleiten al langer voor een taks op vlees. Maar dat is momenteel helaas nog onbespreekbaar voor het kabinet. De Nederlandse vleesindustrie ziet niets in zo’n taks, omdat de vleesconsumptie vooral búiten Europa stijgt.

Meatless Monday
Gelukkig denken steeds meer mensen bewust na over hun vleesconsumptie. Ze kiezen ervoor om vleesloze dagen in te lassen of worden zelfs compleet vegetarisch of veganistisch in het belang van onze aarde. Deze groep is volgens de Vegetariërsbond in de afgelopen drie jaar toegenomen van 1,1 procent naar 4,4 procent. Dit heeft ook te maken met het feit dat onze samenleving het voor de consument steeds gemakkelijker maakt om vegetarische alternatieven te kiezen.

Kleine moeite, enorm effect
Voor wie het gewend is om dagelijks vlees te eten en niet echt bekend is met de vegetarische keuken, zal het lastig zijn om een grote switch te maken. Daarom moeten we klein beginnen. Als Nederlanders één dag in de week geen vlees zouden eten, zou de vermindering van CO2 uitstoot vergelijkbaar zijn met het weghalen van 1 miljoen auto’s. We zouden ook meer dan anderhalf miljard dierenlevens en tienduizend voetbalvelden aan regenwoud besparen. Als je als eenling één dag geen rundvlees eet, bespaar je al evenveel water als met een maand niet douchen!

 

Overweeg je ook een verandering in je eetpatroon? Bekijk onderstaande video van Quest over wat er zou gebeuren als iedereen vegetariër zou worden:

 

Lees ook: Millennials willen duurzaam leven, maar doen het vaak niet

 

Bron Bron