Sinds gisteren, donderdag 26 juli 2018, is het officieel: er is sprake van een landelijke hittegolf. Sinds 15 juli is het iedere dag minimaal 25 graden buiten. Mensen annuleren massaal hun vakanties naar het buitenland en gaan in eigen land genieten van de tropische temperaturen. Wat een luxe, dit klimaat in je eigen achtertuin. Of misschien toch niet? Want waar komt die hitte ineens vandaan?

 

De definitie van een hittegolf in Nederland luidt als volgt: wanneer het minimaal vijf dagen op rij 25 graden of meer is, waarvan drie dagen minimaal 30 graden, spreken we van een hittegolf. Dat het zo lang achter elkaar zo’n lekker weer is als nu, is (voor de meeste onder ons) ongekend. Het vorige record stamt uit 1976, toen de hittegolf achttien dagen aanhield. Het is erg waarschijnlijk dat we dat record gaan breken dit jaar…

Hittegolf in 35 landen

Wat je misschien niet wist, is dat er momenteel in 35 landen sprake is van een hittegolf. De meeste landen in het noordelijk halfrond hebben er nu mee te maken. Hoe blij we ook zijn met dit prachtige weer, we moeten de keerzijde niet negeren. Er zitten namelijk serieuze gevolgen aan.

Zo is in Schotland vorige week de hoogste temperatuur ooit gemeten: 33,2 graden. In Oman (Midden-Oosten) was de hoogste nachttemperatuur ooit gemeten: 49 graden! Bosbranden breken uit zoals die in Griekenland, waarbij tientallen mensen om het leven zijn gekomen. Zelfs Zweden(!) heeft te kampen met bosbranden. In Frankrijk begeven de wegen en daken het. Ook zijn er diverse doden gevallen door de hitte in Noord-Amerika en Japan. Daar noemen ze de hittegolf zelfs een natuurramp…

Opwarming van de aarde

Het is lastig om precies aan te tonen waar deze wereldwijde hitte vandaan komt. Onderzoekers zeggen dat het te maken heeft met de opwarming van de aarde. Een abstract begrip, maar een duidelijker teken kunnen we eigenlijk niet krijgen. Vorig jaar werd al voorspeld dat er hogere temperaturen zouden komen. “De zomers worden steeds warmer, en als er niets verandert wennen we hier aan. Onze kinderen zullen niet beter weten. “ Aldus Frederieke Otto van de universiteit van Oxford.

Wat kunnen we doen?

‘Global warming’ is geen nieuwe term. We zijn er al lang bekend mee en onderzoekers zijn al jaren bezig met dit probleem. Maar ook wij als consumenten kunnen bijdragen aan de oplossing. Sterker nog; we móeten. Zo is bijvoorbeeld CO2-uitstoot door auto’s en de vleesindustrie een enorme boosdoener. We zouden daarom allemaal wat vaker de fiets of trein moeten pakken en eerder kiezen voor vegetarische gerechten.

Als we allemaal beter nadenken over ons (soms-niet -zo-)milieubewuste gedrag en onze bijdrage in CO2-uitstoot, kunnen we samen een cruciaal verschil maken!

 

Lees ook: Giga zonnescherm tegen klimaatverandering

 

Bron