Of het verstandig is om geen of minder koffie te drinken? Nee, je zou er juist mee moeten beginnen.

 

De kantoorvloer schudde… een hoogleraar voeding en vaatziekten aan de Wageningen Universiteit verklaart dat koffie drinken gezond is. It’s a fact!

 

Het maakt je hyper, je krijgt er een hoge bloeddruk van, het drijft vocht af, het verstoort je hormoonhuishouding, je kan er niet van slapen. Wat is waar? Een heleboel niet, vertelde Hoogleraar voeding en vaatziekten aan de Universiteit van Wageningen Marianne Geleijnse in het Radio 1-programma ‘Nieuwe Feiten’.

 

In Nederland wordt per dag zo’n 6,5 miljoen liter koffie gedronken! Gemiddeld drinken wij per persoon 150 liter per jaar. Visualiseer dat. Niet gek dus dat er een kleine schok door ons land ging vanwege de uitspraken van Geleijnse. “Om het eerste misverstand maar meteen uit de weg te ruimen: koffie droogt je lijf niet uit. De cafeïne prikkelt je blaas een beetje. Maar dat betekent alleen maar dat je iets eerder gaat plassen, niet méér.” Je ochtend beginnen met een paar bakken draagt juist bij aan een goede vochtbalans.

 

Daarnaast verhoogt koffie je bloeddruk wel, maar dat is tijdelijk. Ook voor het hart is het niet slecht. Geleijnse heeft onderzoek afgerond waaruit blijkt dat mensen die een hartinfarct hebben gehad beter koffie kunnen blijven drinken: dat verlaagt de kans op overlijden met 10 procent.

 

Is het dus verstandig om minder koffie te drinken? Nee. En als je helemaal geen koffie drinkt, zou je er juist mee moeten beginnen. Melk en suiker?

 

Niet zo into koffie? Bekijk dan ons verhaal over hoe je in vijf dagen je eigen bier brouwt

 

Bron