Een uitgelekte mail onthult de atypische managementstijl van Tesla-topman Elon Musk

De werkweek van Elon Musk telt maarliefst 100 uren. Als topman van Tesla en de man die ons naar Mars gaat brengen, heeft hij vast zijn to do-lijstje wel vol staan. Je zou zeggen dat hij zich concentreert op de strategie en zo de grote lijn richting geeft, maar hij blijkt zich ook met de allerkleinste details te bemoeien. Zelfs het design van een bekerhouder in een Tesla Model S is door de handen van de serie-ondernemer gegaan. Zelf noemt hij zich geen micromanager, maar wel een nanomanager.

De managementstijl van de Tesla-topman is tegendraads. Hij heeft een aparte kijk op hoe je een bedrijf moet structureren, blijkt nu ook uit een gelekte mail die hij naar Tesla-medewerkers stuurde. Een mail van Musk aan zijn bedrijf (intussen al jaren een voorbeeld) laat haarfijn zien hoe Elon Musk zijn bedrijven écht runt.

Musk gelooft niet in commandostructuur

“Er zijn twee manieren waarop informatie binnen een bedrijf wordt uitgewisseld”, begint Musk zijn mail. “De meest voorkomende is de top-down visie, waar informatie uitsluitend door te rapporteren aan managers plaatsvindt. Het probleem met deze visie is dat managers op deze manier machtiger worden, terwijl het bedrijf er geen baat bij heeft”, vindt Musk.

“In plaats van dat twee mensen uit verschillende afdelingen gewoon met elkaar overleggen om een probleem om te lossen, moet alles via officiële kanalen (managers) gaan, die dan op hun beurt het probleem zullen aankaarten met iemand van hun team, een oplossing formuleren en de boodschap dan terug richting een andere manager sturen, die deze dan weer overbrengt aan zijn of haar team. Dat is echt ongelofelijk dom”, vindt Musk. “Elke manager die zoiets laat gebeuren, of zelfs deze manier van werken toejuicht, zal binnenkort elders werk mogen zoeken. Dat is geen grap”.

Sneller én slimmer dan de concurrentie

Als er iets moet opgelost worden, moet het mogelijk zijn om met eender wie te communiceren“, schrijft Musk. “Je kan met de manager van jouw manager praten zonder dat hij of zij daar toestemming voor geeft. Je kan ook tegen iemand hogerop praten, je kan met mij praten, je kan met eender wie praten, zonder daarvoor toestemming nodig te hebben. Bovendien zou je jezelf zelfs verplicht moeten voelen om dat te doen, tot dat wat nodig is is gebeurd. We doen dat niet voor de gezelligheid, maar wel om ervoor te zorgen dat we ultrasnel beslissingen kunnen blijven maken. De enige manier waarop we kunnen concurreren met veel grotere autoconstructeurs is door slimmer en sneller dan hen te zijn“.

“Een laatste punt dat ik wil aanhalen, is dat managers binnen Tesla moeten voorkomen dat er geen silo’s worden gevormd die een wij-zijsfeer creëren of open communicatie verdringen“, schrijft Musk. “Spijtig genoeg is zo’n dynamiek natuurlijk en moeten we alles in het werk stellen om dat te voorkomen. Hoe kan grenzen optrekken tussen afdelingen het bedrijf ten goede komen? We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Zorg dat je bijdraagt aan het geheel, niet aan je afdeling.”

Thanks, Elon

De uitgelekte mail kun je hier lezen

Lees ook:  Zo vergroot je je invloed op je werk