In ons eerdere artikel: ‘Er is echt he-le-maal niets mis met ons millennials’ deelde we diverse mythes over onze generatie. Deze mythes zijn percepties van oudere generaties over jongeren geboren tussen 1980 en 2000. Millennials staan in een negatief daglicht door deze percepties, maar is dat wel terecht? Wij spraken met Silvester, een 25-jarige student met een merkwaardig verhaal. Zijn kijk op de mythes geven een verfrissend inzicht over het negatieve imago van millennials en achterliggende oorzaken.

 

Silvester is opgegroeid in Rotterdam. Op zijn 18e is hij verhuisd naar Amsterdam voor zijn studie Geneeskunde. In het begin van zijn studietijd heeft hij veel genoten, mede omdat hij lid was geworden van het studentencorps. In het verloop van de jaren knaagde er toch iets aan hem. Hij zat niet goed in zijn vel en besefte dat Geneeskunde niets voor hem was. Hij wist dat er een radicale verandering moest komen om gelukkig te worden.

 

Geneeskunde was een voor de hand liggende studiekeuze voor Silvester. Na de middelbare school gingen een aantal vrienden van hem studeren in Amsterdam. Een paar familieleden van Silvester werkten zelf in de zorg of geneeskunde en stimuleerde daardoor deze keuze. Nadat hij hoorde dat hij ingeloot was, heeft hij daarom voor de studie Geneeskunde gekozen. “Ik was veel te jong om zo’n keuze te kunnen maken. Op je 18e weet je echt niet wat je gelukkig gaat maken.”

 

Een verkeerde studiekeuze leidde tot verlies van motivatie en een ongezonde levensstijl. Silvester was er eind 2013 helemaal klaar mee en gooide zijn leven om. Hij verliet het corps, is zich vol gaan focussen op zijn gezondheid en zijn eigen geluk en heeft alles op alles gezet om het laatste jaar alsnog zijn Bachelor te behalen. Daarna is hij een half jaar naar Nieuw-Zeeland gegaan om te genieten van de natuur en weg te komen van de negativiteit waar hij zich in bevond. De rust bracht hem de kracht om te kunnen bepalen wat hij zou gaan doen om zijn eigen geluk te creëren.

 

Momenteel volgt Silvester de studie Organic Agriculture te Wageningen. Door de omslag in levensstijl heeft hij veel geleerd over gezondheid en voeding en heeft hij daar een passie voor ontwikkeld. In zijn huidige studie kan hij deze passie goed inzetten. Silvester voelt zich goed, is fit en heeft nog maar één studiejaar te gaan. Daarna hoopt hij een toffe baan te vinden waar hij energie uit haalt.

 

We vroegen Silvester naar zijn mening over de bekende mythes over millennials.

 

Mythe 1: Millennials zijn niet loyaal

“Ik denk dat millennials wél loyaal zijn, maar naar een kleinere groep mensen. Vaak omvat dat enkel een aantal vrienden of familieleden waar je persoonlijk een goede band mee hebt. Loyaliteit is daardoor waardevoller geworden, maar wel veel kleiner. De wereld is voor millennials zo groot en dat maakt je kwetsbaar. Uit zelfbescherming gaan we daarom zorgvuldiger om met loyaliteit.”

 

Mythe 2: Millennials zijn behoeftig

“Daar ben ik het niet mee eens. Ik denk juist dat millennials meer teruggaan naar de basis. De generatie na de oorlog heeft het erg lastig gehad, waardoor ze het voor de komende generaties zo makkelijk mogelijk hebben geprobeerd te maken. Dat heeft ons bijvoorbeeld overbewerkt en kant-en-klaar voedsel geleverd. Dat resulteert weer in de gezondheidsproblemen van vandaag. Hoger opgeleiden beseffen dit en kiezen er daarom voor om af te stappen van de productiemaatschappij en opnieuw dingen zoals voedsel zo puur en onbewerkt mogelijk te consumeren. Wij zijn niet meer zo behoeftig, dat waren juist de generaties voor ons.”

 

Mythe 3: Millennials zijn ongemotiveerd

“Mijn vrienden en ik zijn erg gemotiveerd om een essentiële rol te spelen binnen de transitie waarin de wereld zich nu bevindt. Daarmee bedoel ik met name de energietransitie en de veranderingen in de voedingssector. Ieder moment kunnen daar grote doorbraken in plaatsvinden die de wereld compleet kunnen veranderen. Denk maar aan de geheel plantaardige steak die recent op de markt is gekomen. Naar mijn mening zijn millennials gemotiveerd om de hoogst haalbare kwaliteit van leven voor zichzelf en de directe naasten te bereiken. Echter kan het geluk van een individu niet optimaal zijn wanneer het algemene belang van de maatschappij en de mens niet op orde is. Het is allemaal met elkaar verbonden.”

 

Mythe 4: Millennials zijn ondankbaar

“Vroeger was het normaal dat je alles deed voor je baas, maar je kreeg er ook veel meer voor terug. Wederzijdse loyaliteit en een salaris waarmee je comfortabel kon leven was het resultaat van die dankbaarheid. Tegenwoordig kan een eenverdiener geen gezin meer ondersteunen. Zelfs een huis kopen of maandelijks je huur betalen is bijna onmogelijk geworden. Waarom zouden we dan nog ons hele leven werken voor een baas en hem dankbaar zijn, wanneer alleen híj er een financiële welvaart van krijgt? De balans is verstoord. Het leven is duurder geworden en millennials moeten strijden voor zichzelf. Het is een harde, individualistische wereld geworden waarin men geen rekening houdt met anderen, wanneer zij dat ook andersom ook niet doen.”

 

Mythe 5: Millennials willen altijd meer

“Millennials willen het altijd beter hebben voor zichzelf. Ze hebben een focus op kwaliteit van hun eigen leven, wat in hun optiek altijd beter kan. We leven niet om te werken, maar werken om te leven. De drang om te genieten is hoog. Het eigenbelang staat op één. Wellicht komt dat ook omdat millennials in een levensfase zitten waarin de meerderheid nog geen gezin heeft waar ze verantwoordelijk voor zijn. Ze dragen enkel de zorg voor hun eigen leven.”

 

Mythe 6: Millennials zijn digitale verslaafden

“Voor mij persoonlijk geldt dit niet, vind ik. Ik kan tijd zonder mijn telefoon ook waarderen, voornamelijk wanneer ik met anderen ben. Hoewel een smartphone het leven wel erg gemakkelijk maakt, zou ik het niet gelijk een verslaving noemen. Ik zie dat mijn ouders en mensen rond de 40 jaar ook steeds meer met hun smartphone bezig zijn. Deze generatie wordt er steeds handiger mee en wordt er ook afhankelijker van. Maar ik denk niet dat wij met zijn allen hier verslavings-achtige problemen van krijgen. Misschien gaat dat wel gebeuren met de generatie onder ons. Die zijn écht geboren met digitale media, terwijl wij ons nog allen de tijd vóór de computers en internet kunnen herinneren.”

 

De onbegrepen generatie

Momenteel ervaren veel millennials stress-symptomen en raken massaal in burn-outs. De constante confrontatie met de digitale wereld laat ons zien wat er allemaal mogelijk is, waardoor we erg hoge verwachtingen stellen voor onszelf. En niet alleen wijzelf, onze ouders willen ook het hoogst haalbare voor hun kind. Dit alles moet ook nog eens zo snel mogelijk. “De overheid speelt hier ook een rol in door tijdslimieten te stellen aan studiejaren en recht op bepaalde toeslagen. Social media heeft de kracht om je door mooie momentopnames je een slecht gevoel te geven over jouw eigen leven. Ouders en overheid trekken aan je om zo snel mogelijk dingen te bereiken. De oudere generaties begrijpen ons niet, we hebben een veel te snel leven. De uitdagingen op financieel gebied hebben zij heel anders ervaren. Hun wereld was een stuk kleiner dan de onze is. Geen wonder dat er frustraties ontstaan.”

 

Advies van Silvester

“Als tip wil ik je meegeven dat alles een mindset is. Het is belangrijk om maximaal te blijven genieten, uiteindelijk kom je er op jouw manier wel. Kies voor jezelf en de kleine groep dierbaren om je heen. Samen met die groep en de juiste mindset kan je alles bereiken. De wereld is van ons.”

 

Werkgevers begrijpen vaak niets van millennials