Nadat TU Delft-student Boyan Slat met zijn Ocean Clean-Up de wereld veroverde, lijkt ook de Nederlandse Great Bubble Barrier een mondiale bijdrage aan schone oceanen te geven. Is plastic soep de nieuwe ingenieurskunst?

 

The Great Bubble Barrier vangt plastic uit de rivieren voordat het de Noordzee bereikt. Dit in Nederland bedachte scherm van bellen houdt plastic afval dat in rivieren drijft tegen zodat het niet in de oceanen belandt. In de rivier de IJssel bij Kampen is een pilot project succesvol verlopen.

 

Het idee is net zo elegant als simpel. Uit een buis die onder water ligt stijgt een muur van belletjes op. Plastic dat in het water ronddrijft kan dat bellenscherm niet passeren en wordt naar de oever geleid om daar te worden opgeruimd. Voorwaarde was dat de doorgang voor de scheepvaart en trek van vissen niet gehinderd zou worden. Daarmee is het bubbelscherm een eenvoudige en betaalbare technologie die in alle landen ter wereld uitvoerbaar is.

 

The Great Bubble Barrier is een idee van Francis Zoet, Anne Marie Eveleens en Saskia Studer. Dat idee is afgelopen november omgezet in een pilot project. Uit de test blijkt dat meer dan 80% van het afval is afgevangen.

 

Om het systeem snel permanent te installeren, is een crowdfunding campagne gestart. Verschillende bekende organisaties waaronder de Plastic Soup Foundation steunen de actie maar je kan zelf door te steunen met een donatie ook deel uitmaken van het succes van The Great Bubble Barrier.

 

Lees ook: Lancering plantaardige LEGO blokjes

 

Bron