Sommige mensen zijn niet zomaar nerveus over een aanstaande werkpresentatie; ze roepen dat ze “enorm angstig” zijn. Ze voelen zich niet zo maar ongemakkelijk om naar een groot feest te gaan waar ze niemand kennen; ze hebben “sociale angst.” En ze krijgen geen vlinders in hun buik; ze hebben “paniekaanvallen”. Het lijkt wel mode om te overdrijven en je dagelijkse ervaringen te doorspekken met zinnen vol van terminologie uit de psychiatrie.

 

The Real Housewives baseren complete verhaallijnen rond Xanax-smoothies en de Kardashians worden als helden bejubeld omdat ze open zijn over “hun zelfverklaarde anxiety op camera” (Hoi Kim en Kendall: als je in een vliegtuig licht in je hoofd wordt, is dat niet hetzelfde als het hebben van een paniekaanval). Als mensen, en dan vooral grote sterren, deze vaak verlammende geestelijke stoornis trivialiseren, zal de diagnose ook aan geloofwaardigheid verliezen. Dat schrijft Christina Stiehl, die zelf sukkelt met geestelijke gezondheidsproblemen, op Vice.com

Aangezien mensen die gediagnosticeerd worden met psychische aandoeningen een groeiend fenomeen is, is het belangrijker dan ooit om een eerlijke discussie over onze mentale gezondheid te voeren en het stigma de deur uit te doen. Maar naarmate er steeds meer mensen met serieuze geestelijke problemen openlijk over die problemen praten, lijken anderen maar wat graag bij de groep te willen horen. Niets is nu meer in de mode dan angststoornissen. 

Maar angst is niet schattig, chic of modieus. Het is geen stopwoordje om mee te strooien, zoals “letterlijk” of “zeg maar”. Het is een verlammende stoornis waar ongeveer 1,1 miljoen mensen in Nederland aan leiden. Die hebben allemaal het recht om serieus genomen te worden. Het is tijd dat de rest een ander woord zoekt om te communiceren hoe ze zich voelen; soms is het oké om gewoon nerveus te zijn.

Angst als ziekte komt in verschillende vormen voor: gegeneraliseerde angststoornis (GAS), paniekstoornis, of sociale angststoornis. Maar angst is ook een menselijke emotie waar we allemaal wel eens mee te maken hebben. Alledaagse nervositeit en ernstige angst zijn echter niet hetzelfde. Paniekaanvallen zijn bij iedereen verschillend, maar het komt erop neer dat mensen die ze hebben een gevoel van enorme dreiging ervaren – tot op het punt dat ze denken dat ze doodgaan. Sommige mensen zien een paniekaanval zelfs aan voor een hartaanval, omdat beide pijn op de borst en kortademigheid kunnen veroorzaken. Ben je ooit zo nerveus geweest dat je maag zich omdraait, je handen zweterig worden en je gedachten door je hoofd razen? Sorry, maar dat was geen paniekaanval.

 

Lees ook: Fouten maken voor een succesvol leven

 

 

Bron