Al sinds 2013 zetten diverse onderwijsinstellingen, organisaties en overheidsinstanties zich in voor de techniek branche. Ze willen het tekort aan technisch personeel terugdringen door de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de techniek sector te verbeteren en de studies aantrekkelijker te maken voor vrouwen.

 

Dat laatste is gelukt: het aantal vrouwen dat een technische opleiding volgt is gelukkig sterk gestegen. Maar helaas is de aansluiting op de arbeidsmarkt met name voor vrouwen nog niet optimaal…

 

Steeds minder vrouwen in techniek

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in 2017 slechts 17% van de vrouwen met een technische opleiding ook daadwerkelijk een technisch beroep uitoefende, maar dat is vaak nog buiten de technische sector. 11% werkte wel in de sector: industrie, bouw, metaal, energie of ICT. In het jaar daarvoor had nog 19% een technische baan.

 

Overstap van onderwijs naar praktijk

De directeur van het VHTO (landelijke expertisebureau van vrouwen in de techniek/bèta) zegt het volgende: “We verliezen veel technisch opgeleide vrouwen bij de overstap van studie naar werk, en dat komt zeker deels door de mannencultuur die nog bij veel technische bedrijven heerst en door de onmogelijkheid om in deeltijd te werken.“

 

Flexibilisering in de branche

Er zijn al verschillende bedrijven die het bijvoorbeeld mogelijk maken om werkuren anders in te delen, om meer vrouwelijke werknemers aan te trekken. De VHTO benadrukt het belang van vrouwelijke rolmodellen in een organisatie, zoals in de sollicitatiecommissie. Zo laat een werkgever ook zien dat vrouwen op de werkvloer geen uitzondering zijn.

 

Vrouwen bij GreenGenius

Wij vinden het jammer dat er relatief weinig vrouwen werkzaam zijn in de techniek, helemaal wanneer ze daar wel de studieachtergrond voor hebben. Gelukkig is de ratio bij ons wat anders dan het landelijk gemiddelde: bijna een derde van onze Geniussen is vrouw. Eén van hen heeft zelfs laatst een Facebook groep gestart gewijd aan vrouwen in de technologie in Nederland. Benieuwd? Neem een kijkje.

 

Bron