Wasknijpers in elkaar zetten? In de gevangenis wordt tegenwoordig zinniger werk verricht, zoals het bouwen van de stoere Las_Tig fiets. In de gevangeniswerkplaats van Penitentiaire Inrichting Veenhuizen kunnen gevangenen hun TIG-lasdiploma behalen door foutloos het frame voor de Las_Tig fiets in elkaar te lassen.

 

Wereldwijd is er veel vraag naar goede TIG-lassers. Het lasdiploma dat behaald wordt met het afleggen van de meesterproef (het foutloos lassen van de Las_Tig fiets), vergroot de kans op werk na detentie. Gevangenen krijgen met deze Collectie Veenhuizen, die zijn oorsprong heeft als afstudeerproject aan de Design Academy Eindhoven, de vrijheid zelf te kiezen wat ze interesseert en de bijbehorende skills te leren. Zo worden ze gestimuleerd technische problemen op te lossen terwijl ze leren constructief en voor de lange termijn te denken.

De fiets met het ge-TIG-laste frame is een ontwerp van studio UNITT uit Eindhoven. Iedere Las_Tig fiets heeft een uniek nummer op het frame staan, het detentienummer van de gevangene die de fiets gemaakt heeft. De afgebeelde Las_Tig fiets heeft een stoer stalen frame dat nadat het gelast is door de gedetineerde in dezelfde gevangeniswerkplaats gecoat wordt. De fiets heeft twee versnellingen die handig en onderhoudsvrij verwerkt zijn in de naaf. Er zit een minimalistisch voor- en achterlicht op en een terugtraprem. Door de fiets met verschillende onderdelen af te monteren verandert ook het karakter van stadsfiets naar toerfiets. Het basismodel kost 1000 euro ex btw, oftewel 1210 euro. Daarmee koop je niet alleen een toffe designfiets, maar bied je een gedetineerde een kans. ​