Dit is wat journalist Eva Jinek achteraf als advies had willen hebben.

In maart 2017 won ze een tv-beeld voor beste presentator van 2016. Ook won zij de Zilveren Televizier-Ster voor ‘Beste Presentatrice’. We kennen haar als een vrouw die geslaagd is in haar ambitie. Hoe je dat voor elkaar krijgt, deelt ze in deze 5 tips die ze zelf als 18-jarige had willen krijgen:

 

Tip 1: Ga studeren. Het maakt niet uit wat

“Het maakt niet uit wat je studeert, maar ga studeren! Doe het gewoon, je gaat er de rest van je leven lol aan hebben. Als je er geld voor moet lenen, leen het. Laat je alsjeblieft niet afschrikken door een schuld, dat los je later wel op. De afbetaalregelingen in Nederland zijn echt heel redelijk. Ik ben bijna veertig en betaal nog steeds elke maand een bedrag, maar ik heb er geen seconde spijt van gehad. Je hebt maar één keer in je leven de kans om zo langdurig en diepgravend in jezelf te investeren. Voor je het weet heb je een vaste baan, een partner met kinderen of een hypotheek en kun je niet meer gaan studeren. Grijp die kans nu met beide handen aan en laat je zeker niet tegenhouden door geld. Anders kom ik achter je aan!”

 

Tip 2: Ga een jaar in het buitenland studeren

“Ik dacht altijd: ooit ga ik een tijdje in het buitenland studeren. Dat is er nooit van gekomen.  Beslis nú dat je een jaar naar het buitenland gaat, anders doe je het nooit meer. Maak vrienden voor het leven, leer een vreemde taal, maar leer vooral hoe het is om weer vanaf nul te beginnen zonder je vaste vertrouwde netwerk of je moedertaal. Dat geeft je een zelfvertrouwen waar je je leven lang profijt van gaat hebben. Ik ben pas later in mijn leven stage gaan lopen in het buitenland, en ik heb altijd spijt gehad dat ik het niet eerder heb gedaan.”

 

Tip 3: Soms word je afgewezen. Dat hoort erbij

“Na mijn eerste jaar studeren, besloot ik me aan te melden voor de Filmacademie in Amsterdam om de opleiding Regie Fictie te gaan doen. Tot op dat moment was ik gewend dat als ik iets écht wilde, en er hard voor werkte, het ook lukte. Maar de brief die ik vervolgens van de Filmacademie kreeg, was een keiharde afwijzing. Logisch ook: ik was negentien jaar oud en had nul levenservaring. Niet echt de gedroomde kandidaat om grootse verhalen over leven en liefde te bedenken en verfilmen. Op dat moment kwam die afwijzing als een mokerslag binnen, maar achteraf gezien was het een belangrijke les. Het is gewoon niet waar dat als je iets maar graag genoeg wil, het ook altijd lukt. Soms word je afgewezen. That’s life. Het gaat erom wat je daarna doet. Kort en stevig balen, nederigheid voelen, en er weer keihard tegenaan.”

 

Tip 4: Maak je minder zorgen

“Ik zou tegen mijn achttienjarige zelf zeggen: de keuzes die je nu maakt zijn belangrijk, maar ze zijn niet in beton gegoten. Ik vind het heel heftig dat jonge mensen het gevoel hebben dat ze op hun achttiende al moeten weten wat ze gaan doen met de rest van hun leven. Geloof me, je hebt nog meer dan genoeg tijd om je plannen bij te sturen.

“Maar met alleen op je kamertje blijven zitten, bereik je natuurlijk niets. Onderneem dingen, begin ergens aan, ga voorwaarts en stuur bij waar het nodig is. Als je maar een keuze maakt ergens voor te gaan. Misschien is het wel de verkeerde keuze, maar je gaat op zijn minst ergens naartoe. Til er allemaal niet zo zwaar aan.”

 

Tip 5: Je bent jong. Geniet ervan!

“Het lievelingsnummer van mij en Merel Westrik is ‘Everybody’s Free (To Wear Sunscreen)’ van Baz Luhrmann. Dit is het perfecte nummer voor de zomer na je eindexamen, en ook nog daarna. Luister het eindeloos, haal er lessen uit, gebruik het als meditatie. Want het nummer heeft gelijk op alle vlakken. Maar ook: je bent veel leuker, veel knapper en zéker veel slanker dan je denkt. Omarm dat geweldige jonge lijf en gebruik die energie die je nu hebt maximaal.”

“Er is een beperkte tijd in je leven dat je eindeloos liters bier kunt afromen met frikandellen speciaal tijdens lange nachtelijke avonturen met je vrienden, en toch nog de volgende dag gewoon weer keihard kunt knallen. Dat blijft niet eeuwig zo, kan ik uit eigen ervaring vertellen, dus: je bent jong, geniet er verdomme van!”

 

Lees ook:  Advies van een millennial aan millennials

 

Bron