Winter is coming. Na een ontzettend warme zomer en een heerlijke nazomer moeten we er weer aan geloven: donkere dagen, herfstachtige buien, gladde wegen, overvolle treinen en koude handen en voeten. Het is niet gek als je je hierdoor minder energiek en vrolijk voelt. Misschien heb je zelfs last van een echte winterdip. Hierbij delen we een aantal tips die je zullen helpen om deze dip te verslaan!

 

1. Stay positive

De negatieve aspecten van de winter zijn wel duidelijk. Als je hier veel van baalt, is het logisch dat je humeur daaronder lijdt. Maar de winter brengt ons ook heel veel leuke dingen: verse sneeuw, schaatsen, warme chocomel (met slagroom), feestdagen en natuurlijk Kerstliedjes. Deze magische, romantische sferen brengen ons een hoop positiviteit en dat is waar je veel energie uit kunt halen.

 

2. Actief zijn

Als je last hebt van een winterdip, heb je waarschijnlijk weinig behoefte om iets te gaan doen. Als het aan jou ligt, blijf je de hele dag thuis op de bank met je dekentje. Om de dip te verslaan is het belangrijk om hier niet aan toe te geven. Stel een dagprogramma voor jezelf op, blijf in beweging en plan met je vrienden/vriendinnen uitjes in. Zo krijgt jouw winterdip geen kans om de overhand te nemen.

 

3. Gebruik daglicht

Dat die korte dagen niet bevorderend zijn voor je energieniveau, is logisch. Neem daarom het heft in eigen handen en creëer je eigen daglicht. Er bestaan genoeg goede lampen die natuurlijk zonlicht kunnen nabootsen. Met bijvoorbeeld een wake-up light simuleer je een zonsopgang waardoor je geheid eenvoudiger je bed uitkomt. Dit is meteen bevorderend voor je natuurlijke ritme.

 

4. Vermijd comfortfood

Vooral in de winter word je veel verleid door comfortfood: het snoepgoed rond sinterklaas (wat overigens tegenwoordig al vanaf augustus in de winkels ligt…) uitgebreide Kerstdiners, de hapjes en drankjes op Oudjaar, nieuwjaarsborrels, etc. De hoeveelheden suiker en vet geven ons een kortdurend goed gevoel door de energiepiek, maar daarna voel je je snel slechter. Zorg er daarom voor dat je veel groente en fruit eet, om de benodigde vitaminen binnen te krijgen.

 

Eigenlijk is het dus best simpel om de winterdip te verslaan: je moet met name gewoon goed voor jezelf blijven zorgen. En dat houdt natuurlijk ook in dat je wel eens lekker mag uitslapen of een extra portie slagroom bij je warme chocomel mag bestellen, zolang het maar niet uit de hand loopt.

 

Bron