Technische universiteit MIT heeft een blinde Cheetah-robot ontwikkeld. Deze robot kan moeilijk begaanbare terreinen doorkruisen die niet toegankelijk zijn voor mensen. Het bijzondere is dat de Cheetah-robot zich kan voortbewegen ‘op gevoel’: en er komen dus geen camera’s aan te pas.

 

Het apparaat maakt gebruik van tactiele informatie om zich voort te bewegen, in plaats van camera’s. Camera’s zijn niet altijd ideaal voor robots, legt ontwerper Sangbae Kim van MIT uit: “Als je teveel op beelden vertrouwt, moet je robot heel precies op de juiste plaats staan en zal hij uiteindelijk traag zijn”.

Het gedrag van de nieuwe robot is vergelijkbaar met het gedrag van mensen wanneer zij hun weg zoeken in een pikdonkere ruimte. Op deze manier kan de Cheetah-robot snel reageren op onverwachte obstakels. Door het gebruik van de nieuwste algoritmes kan de robot ook goed zijn balans bewaren en hervatten wanneer hij zich op lastige terreinen begeeft. Je zou de robot zelfs een duw kunnen geven, zonder dat hij omvalt.

Maar dat is niet het enige. In onderstaande video zie je welke bewegingen en trucjes de Cheetah-robot allemaal kan. Zo kan hij bijvoorbeeld stampen, een trap op en aflopen, op een bureau springen en op drie poten lopen!

 

Lees ook: Hamburgers made by robots

 

Bron