Een handig lijstje met what not to do als je op sollicitatiegesprek gaat. Waarschijnlijk tik je de meesten zo af, maar juist die ene tip die je aandacht is ontglipt kan het verschil maken. Belangrijk: de laatste zin.

 

Kauwgom in je mond omdat je juist zo goed aan een frisse adem tijdens je sollicitatie had gedacht maar in de stress vergeten hem weg te gooien. Of een half-natte hand ter kennismaking geven omdat je heel verstandig nog even snel voor het gesprek naar de wc bent gegaan. “Echte afknappers”, zegt Yvonne van der Kroft, één van de schrijvers van het boek Etiquette@Work dat recent is uitgekomen. “Het is geen opzet, maar veel jonge mensen weten niet hoe ze zich moeten gedragen tijdens bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek.”

Als stagebegeleiders merkten Van der Kroft en mede-auteur en etiquettekenner Ria Doolaard dat jong werkenden makkelijker en losser zijn geworden. Daardoor maakten ze soms niet de goede indruk die eigenlijk van ze wordt verwacht. En het is toch je binnenkomer bij een bedrijf waar je nog carrière wil maken, dan is een hoge starttrede het beste begin. Zo moeilijk is het niet, zegt Van der Kroft: “Verdiep je in het bedrijf waar je stage gaat lopen of werken. Zorg dat je gemotiveerd bent en dat je die motivatie ook kunt benoemen. Vanzelfsprekend ben je op tijd. “We schreven dit boek niet omdat het niet goed gaat, maar het kan scherper”, vertelt Van der Kroft. Je moet je bewust zijn van de ongeschreven regels die gelden binnen een bedrijf. Probeer via informele wegen alvast contact te leggen met het kantoor of bedrijf, bijvoorbeeld via LinkedIn of een borrel van een branchevereniging”.

Het einde van een gesprek wordt vaak vergeten, maar is echt belangrijk volgens Van der Kroft. Bereid die zin voor, bijvoorbeeld: ”Dank voor dit gesprek. Ik heb nu een nog beter beeld van dit bedrijf. Ik hoop dat jullie een goede indruk van mij hebben gekregen en hoor graag van jullie.” Veel beter dan stamelend afscheid nemen.

Vraagt jouw potentiële-toekomstige-werkplek om een videosollicitatie?

Lees hier hoe je dat aanpakt!

 

 

Bron