Zorg dat het duidelijk is wanneer je een grapje maakt. In de techsector bezondigen werknemers en werkgevers zich geregeld aan het maken van seksistische opmerkingen en seksuele intimidatie. En dat kan zomaar tot ontslag leiden. Lees met welke uitspraak een directielid bij Uber zichzelf de zak gaf.

 

De techsector bezondigt zich geregeld aan het maken van seksistische opmerkingen en seksuele intimidatie, schrijft The New York Times op basis van gesprekken met een groot aantal vrouwen die actief zijn in de die sector. Verscheidene vrouwen klagen over uitnodigingen voor seks, ongewenste aanrakingen en seksistische opmerkingen. Zo vertelt een vrouwelijke ondernemer hoe een investeerder haar aanbood om seks te hebben toen ze kwam solliciteren. Ze weigerde en kreeg de baan niet. Eén van de investeerders die door de vrouwen wordt genoemd, is Chris Sacca. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan ongewenste aanrakingen. In een blogpost schrijft hij: “Ik begrijp nu dat ik persoonlijk heb bijgedragen aan dit probleem. Dat spijt mij.”

 

Uitsluiting

Als vrouwen dergelijke praktijken ter sprake brengen, worden hun klachten vaak gebagatelliseerd. Praten over seksisme in Silicon Valley kan leiden tot uitsluiting, stellen de vrouwen tegenover The New York Times. Nadat onderneemster Lisa Curtis op Facebook had geklaagd over een seksistische opmerking die ze had gekregen bij een presentatie, kreeg ze een telefoontje van een investeerder die haar waarschuwde dat niemand geld zou steken in haar bedrijf als ze de post niet offline zou halen. Klinkt jou dat redelijk in de oren?

 

Uber

Seksisme en seksuele intimidatie in de techsector zijn dit jaar volop in de schijnwerpers komen te staan door een reeks onthullingen over de bedrijfscultuur van Uber. Als gevolg daarvan moest Uber-oprichter Travis Kalanick vorige maand opstappen.

Tijdens een vergadering waar de toekomst van Uber vorige maand werd besproken, grapte Uber-directielid David Bonderman dat het binnenhalen van meer vrouwen bij het bedrijf er alleen maar toe zou leiden dat er meer zou worden gebabbeld. Ook hij stapte vervolgens op.

 

Lees ook: Vrouwelijke techneuten in de spotlight

 

Bron