Het welbekende tussenjaar: een jaar tussen het afronden van een studie en een eerste ‘echte baan’, waarin iemand de tijd neemt voor andere activiteiten zoals rondreizen of vrijwilligerswerk in het buitenland. Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n tussenjaar en hoe besluit je of dat voor jou de juiste optie is?

 

Voordelen

Een tussenjaar kan enorm waardevol zijn. Wanneer je ervoor kiest om in het buitenland werkervaring op te doen (al dan niet als vrijwilliger), leer je veel over jezelf en over een andere cultuur. Daarnaast ontmoet je nieuwe mensen en leer je onafhankelijk te zijn door de vertrouwde omgeving in Nederland los te laten. Je krijgt andere perspectieven en je persoonlijke groei komt hierdoor in een stroomversnelling.

Nadelen

Ondanks dat veel jongeren kiezen voor zo’n tussenjaar omdat ze nog niet weten wat ze qua werk zouden willen doen, biedt het geen garantie dat ze het bij terugkomst wel weten. De ervaringen die in het buitenland zijn opgedaan, zijn soms lastig te gebruiken bij het kiezen van een baan in Nederland. Daarnaast is een tussenjaar vaak een enorme financiële investering, met name als het om vrijwilligerswerk gaat. De nasleep hiervan kan soms behoorlijk lang aanhouden.

Keuze

Een tussenjaar klinkt erg aantrekkelijk, met name als je je bedenkt dat je waarschijnlijk tot je 70e in Nederland gaat werken. Of een tussenjaar een juiste keuze is, is per persoon en situatie verschillend. Voor je persoonlijke groei heeft het ontzettend veel voordelen, maar voor je carrièrekeuze en je financiën niet echt. Om erachter te komen welke baan bij jou past, hoef je niet per se een jaar ertussenuit te gaan.

Ontdek wat bij jou past

Bij GreenGenius kun je als net afgestudeerde TU’er of Technische HBO’er in drie jaar uitzoeken welke baan bij je past, wat je interessant vindt en wat je goed kunt. Je gaat bij drie opdrachtgevers werken en kunt zo uitvinden in welke omgeving en functie je het beste uit jezelf kunt halen. Je persoonlijke en professionele ontwikkeling staan in dit traject centraal.

Heb je je technische diploma behaald en twijfel je nog over je volgende stap? Deel dan jouw situatie met ons: wellicht kunnen we je helpen met je keuze!

Deel jouw situatie