“Welkom in de wondere wereld”, zo opende sterrenkundige en tv presentator Chriet Titulaer ieder aflevering van zijn televisieprogramma.

In de tachtiger jaren was TROS Wondere wereld immens populair onder de mensen zoals jij nu, en het lukte hem zelfs om technologie aan de gewone man en vrouw te brengen. Waarom liep iedereen van 40 jaar en ouder met hem weg?

Op het eerste gezicht is Titulaer een zonderlinge vogel. Hij droeg een flinke baard, wat nu misschien wel hipster of religieus is, maar toen vooral vreemd. Zelf noemde hij de beharing onder de kin en rond de wangen die de bovenlip en de voorkant van de kin vrijlaat “model tuinkabouter”. Hij werd zodoende ‘het meest snorloze gezicht van Nederland’ werd genoemd, wat ook wat zegt over het aantal snorren in de jaren 80-90. Ook zijn Limburgse zachte g maakte hem onmiddellijk herkenbaar en droeg vooral bij aan het kunnen nadoen van de futuroloog, zelfs als je een hele slechte imitator bent.

Titulaer liet de toekomst zien, en heeft op heel veel vlakken gelijk gekregen. In 1987 zei hij:

“De wereld van morgen zal er heel anders uitzien: telegiro’s, beeldtelefoons, themakanalen op televisie, magnetrons, internet, geen Chriet Titulaer en draadloze communicatie.” De terminologie is misschien wat anders, maar hij heeft het 30 jaar geleden al over draadloos bankieren, skype, netflix en smartphones. Glasvezelcommunicatie zou volgens hem een grote rol gaan spelen, er zouden diensten zoals telewinkelen komen en de rol van kranten zou teruggedrongen worden. De digitale snelweg die hij voor zich zag zou ook interactieve encyclopedieën mogelijk maken. Amen.

 

 

Lees meer over Chriet op Wikipedia