De bijzondere prestatie van Olympisch kampioen Maarten van der Weijden zette Nederland op zijn kop. 55 uur lang heeft Maarten het Elfstedenparcours in Friesland gezwommen om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Uiteindelijk heeft hij met zijn loodzware tocht, meer dan 2,5 miljoen euro ingezameld en wordt hij bestempeld als ‘held’.

 

Mindset en training

Om een doel te bereiken heb je de juiste mindset en genoeg training nodig. Maarten wilde in drie dagen een afstand van 200 kilometer zwemmend afleggen, voor het goede doel. Dit zou niet mogelijk zijn zonder in eerste instantie de échte wil om het te volbrengen. Als ex-kankerpatiënt wilde hij zich inzetten voor diegenen die de strijd tegen kanker moeten voeren. Maandenlang bereidde Maarten zich voor op deze enorme uitdaging, door zijn lichaam én zijn geest te trainen.

Houd je doel voor ogen

Maarten wilde met zijn Elfstedentocht 11.000 euro inzamelen voor kankeronderzoek. Bij de meeste inzamelingsacties gaat een deel van het opgehaalde geld naar de organisatie en betrokken partijen. Voor Maarten was dat geen optie. Zijn doel was helder en daarom zette hij enkel vrijwilligers in om hem te helpen met de organisatie van zijn loodzware tocht.

Omring je met de juiste mensen

Daisy, de vrouw van Maarten, was een enorm belangrijke factor voor hem. “Zonder haar had ik het niet gekund“, zegt Maarten. Ondanks dat hij natuurlijk zelf de prestatie heeft neergezet, had hij de aanwezigheid en emotionele steun van zijn vrouw nodig om door te kunnen gaan wanneer hij het zwaar had. Daarnaast had hij ook constant zijn arts naast hem varen zich die zijn gezondheid monitorde. Omdat hij hem geheel vertrouwde, staakte Maarten zijn zwemtocht toen zijn arts aangaf dat hij moest stoppen.

Omstandigheden kunnen tegenzitten

Ondanks maanden van training kan er van alles tegen zitten waar je geen invloed op kunt uitoefenen. Zo was bij Maarten het geval dat het zwemwater zo erg verontreinigd was, dat het sterk werd afgeraden om erin te zwemmen. Dat hield Maarten niet tegen, maar zijn supporters mochten niet meezwemmen. Maarten werd door de verontreiniging tijdens zijn zwemtocht ziek, waardoor hij de kracht niet meer had om de finish te halen.

Je kunt meer dan je voor ogen hebt

Ondanks de vermoeidheid, de spierpijn, de misselijkheid, de kou en de vervroegde beëindiging heeft Maarten meer bereikt dan hij ooit had durven dromen. Zijn doel van 11.000 euro heeft hij ver-227-voudigd. Per zwemslag haalde hij 46 euro binnen voor kankeronderzoek. Heel Nederland is trots op hem en hij is een inspirerend voorbeeld voor velen.

 

 

Bron Bron foto: Krantenbox.nl